Soru :
Sayın hocam,
Kitaplarınızı büyük beğeni ile okuyorum, tarihin karanlık odalarında bizlere ışık tuttuğunuz için çok teşekkürler. İki sorum olacak.
1- Bir kaynakta Atatürk’ün cenaze namazının kılınmadığını okumuştum. Bu bilgi ne kadar doğru? Kılınmadı ise bu kendisinin isteği miydi?
2- Osmanlı mimarisindeki bir çok camide kadın bölümü yok, hep sonradan perde ile ayrılmış. İslâm’ı, sahabeden sonra en güzel yaşanların devleti Osmanlı; acaba onlar mı, yoksa biz mi hatalıyız?
Mustafa Kandemir
Cevap :
Değerli kardeşim,
Allah cümlemizin yar ve yardımcısı olsun.
1- Cenaze namazı kılındı ama camide değil, sarayda ve halka kapalı olarak.
(Bunun ayrıntılarını Korku Duvarını Yıkmak adlı kitabımda anlatıyorum.)
2- Ramazanlar ve belki kandiller haricinde klasik dönem Osmanlı camilerinde adınlar için ayrı bir yer ihdas edildiğini bilmiyoruz. Bu günlerde de üst katlar kullanılıyordu kadınlar için. Ancak Üsküdar’daki Gülfem Hatun Camii gibi kadınlara tahsis edilmiş cami örnekleri az da olsa vardır. Bir de bu olayı kadınların kamusal alanda görünür olmaları ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Genellikle evinde bulunan kadınların şimdiki gibi işte, okulda vs. gün geçirdiklerini düşünmüyoruz herhalde. Bu yüzden camilerde onlara ayrı bir yer ayrılmasına gerek duyulmamıştır.
One Comment
gülsüm kaya
25 Şubat 2011 at 11:39Size iki sorum olucak 1. osmanlı padişahları kendileri için Allahın yeryüzündeki gölgesiyiz ifadesini kullanmışlarmıdır veya böyle bir ünvanları var mıdır 2. masaon ne demektir nasıl bir örgüttür