Mustafa Armağan Derin Tarih dergisinin Nisan sayısına yazdığı “Şah Baba’nın günah galerisi” başlıklı yazıda Murat Bardakçı’nın büyük ölçüde Sultan Vahdettin’in ailesinden intikal eden belgelerden yararlanarak yazdığı Şah Baba kitabındaki Osmanlıca belgelerin
hatalı okunduğunu bir kere daha gündeme getirdi. Sadece 8 sayfa içerisinde onlarca
Osmanlıca hatası tespit eden Armağan, kitaptaki bir belgenin orijinali üzerinde de makaslama yapıldığını ortaya koydu.
Şah Baba‘nın 1998 yılında yapılan ilk baskısında var olan ama takip eden baskılarda apar topar belgenin içinden fotoşopla silinerek çıkartılan o 7 kelimeyi tespit etti.
Murat Bardakçı’nın belgenin içinde geçen kelimeleri Latin harflerine çevirirken de (…..) koyduktan sonra dipnot düşerek “Buradaki bazı ifadeler metinden çıkartılmıştır” diyerek makasladığını ortaya koyan Armağan, sansürlenen kelimeleri de çevirerek aynen yayınladı. Armağan’a göre Bardakçı’nın sansürlediği o yedi kelimeyi koyunca Sultan Vahdettin, Mustafa Kemal Paşa’yı ihanetle suçlamaktadır.
İşte Armağan’ın dergide yayınladığı o cümlenin sansürsüz hali:
“Müstevli Yunanlılara mukabele için vesait-i mümkine ve mahremane ile Anadolu’ya memur eylediğimiz yaveranımızdan Mustafa Kemal’in ihaneti ve aldığı vaziyet-i şekavet ve bağiyesi karşısında kalmıştım.”
Mustafa Armağan’ın Murat Bardakçı’ya son mesajı ise gayet anlamlı:
“Tarihçilik biraz da cesaret ister mirim.”
Belgenin Orijinal Büyüklüğünde Görmek İçin Üzerine Tıklayınız…
11 Comments
Sadık Özdemir
10 Nisan 2013 at 23:30Sn. Armağan,
Cesaret deyince üstad Kadir Mısırlıoğlu kadar cesurunu görmedim. Youtube’da Atatürk’ün Cenaze Namazı ile ilgili Tarih Aynası programınızı izledim. Sanırım siz de 5816’ya takıldınız. Gerçekleri bildiğinizi biliyorum. Sn. Mısırlıoğlu’nun o zamanlar Vakıflar Umum Müdürü olan Şerefeddin Yaltkaya’nın kıldırdığı namazda bulunan, küçük rütbeli bir subay olan Cevat Salim Paşa ile 1970’li yıllarda Erenköy’de evinde dinlemiş. Muhtemelen olayı siz de Mısırlıoğlu’nun kendisinden dinlemişsinizdir.
Kitaplarınızı ilgi ile takip ve istifade ettiğimi bildirir sevgi ve saygılar sunarım.
Sadık Özdemir
halil öztürk
11 Nisan 2013 at 15:10arkadaş ne mısırlıoğlusu yav o kendini kaybetmiş f.gülen hocaefendi hakkında neler diyodu onuda izledinmi bari. MUSTAFA ARMAĞAN’IN üstüne tarihçi tanımam
İ.Atsız ERTUĞRUL
11 Nisan 2013 at 16:57Aslında Muarat Bard.nın babası rahmetli İlhan Bardakçı , bence daha değerli,,ve inançlı insandı.Pek babasına çekmedi herhalde.Ayrıca Atatürk toz kondurmak istemiyor herhalde..
sadi
11 Nisan 2013 at 19:09ahmet şimşirgil hocamızda çok değerli bir tarihçimizdir fakat önemli olan yanlı ve yanlış ayırt etmeden halka arz edilse çok güzel olur halk takdirini zaten sunar hatalarınıda yapmamaya gayret eder
erhan
13 Nisan 2013 at 01:42Hocam selamün aleyküm benim size sorum olacak,cevaplarsaniz cok sevinirim.
Arsivlerimizde osmanli ordusunun misir seferi esnasinda yeme,icme,erzak gibi ihtiyaclari kayitlarimizda mevcutmudur?
Hafız
20 Nisan 2013 at 20:07Satılık İmparatorluk kaç paraya satılık Mirim?
Oğuzhan
20 Nisan 2013 at 23:58Mustafa bey siz bu balgeyi sansürlenmemişini koyun kitabınıza
büşra
10 Mayıs 2013 at 11:12Osmanlı adına ne varsa hepsi satıldı.Savaşta kazandığımızı masa başında kaybettik bunların en başında batı trakya var.
namık açıkgöz
25 Ağustos 2013 at 01:55“Mustafa Kemal’in ihaneti ve aldığı vaziyet-i şekavet ve bağiyesi karşısında kalmıştım.” ifadesindeki “vaziyet-i şekavet ve bağiyesi” yanlıştır; “vaziyet-işekavet ü bağiye” olmalıdır. “ve” sanki rabıt vavı gibi okunmuştur; oysa metinde atıf vavı olmalıdır.
Selamlar.
Y. Selim
1 Aralık 2013 at 22:01Şu an fav tarihçim .M.Armağan. Aslında TTK nın başına geçmeli.
uygar
2 Şubat 2014 at 05:40kusura bakmayın ama sayın Armağan TTK başkanı olmak için gerekli niteliklere sahip değil. türk tarihi bilgisi yeterli değil ve osmanlı tarihi’ni ele alış biçimi sorunlu, objektif değil.