“19 Nisan 1919’da Trabzon’a çıktım…”
Kazım Karabekir Paşa İstiklal Savaşı’nın bugüne kadar göz ardı edilen, gösterilmeyen, yazılmayan taraflarını inceliyor. Tarihe yeni bir gözle bakmak isteyenler için muhteşem bir araştırma…
İnkılap tarihlerimizin neden “Tarih” sıfatını hak etmediğini anlamak için Kâzım Karabekir Paşa’nın hayatına bakmak yeterli olacaktır. Sadece bir kaç fersiz cümlede geçer ismi. Resmi bile son yıllara kadar ders kitaplarında hemen hiç yer almazdı. Hatta bazılarına kalırsa “rejim düşmanı, Hilafetçi ve hain”di. İyi ama ne yapmıştı Paşa bu hakaretleri hak etmek için?
Karabekir Paşa’nın askeri ve siyasi hayatında haksızlıklara uğraması yetmiyormuş gibi, tarih kitaplarından da emekleri silinmişti. Doğu Cephesi’nde zafer üstüne zafer kazanarak makûs talihimizi yenen Paşa, Sevr’i yırtan ilk antlaşmanın altına imza atmıştı. Savaş sonunda adına “Şark Arslanı” diye posterler basılıyor, özellikle Doğu’da savaşın gerçek kahramanı sayılıyor, adı efsaneleşiyordu.
Ne olduysa savaş sonunda oldu ve Karabekir önce ordudan uzaklaştırıldı, derken Meclis’te mücadele ederken görüldü, sonra partisi kapatıldı ve ertesi yıl İstiklal Mahkemesi’nde idamla yargılandı. Gözetim altında tam 13 yılını geçirdi. İstiklal Savaşı’nı birlikte başlattığı ve en zayıf anında “Emrinizdeyim Paşam” diye desteklediği Mustafa Kemal Paşa ve çevresine eserleriyle muhalefet etti.
İstiklal Savaşı’nı kardeşlik duygularıyla bağlı bir kadroyla vermiştik. Ancak asıl savaş bundan sonra başlamış, iktidar rüzgârı, İstiklal Savaşı’nın İlk Beş’inden 4’ünü idam sehpasının önüne fırlatmıştı. Suçları neydi? Muhalefet etmek. Peki savaşı esaretten kurtulmak için yapmamışlar mıydı? Şimdi de hem kendi haklarını, hem de milletin haklarını savundukları için darağaçlarının gölgesinde bir hayata mahkûm ediliyorlardı.
İşte herkesin sustuğu bir zamanda Karabekir tek başına muhalefet bayrağını açtı ve basının önüne çıktı. İstiklal Savaşı’nı sanki sadece Mustafa Kemal Paşa yapmış gibi anlatılıyordu. Oysa Karabekir Paşa diyordu ki: “Onu Anadolu’ya gelmeye ben ikna ettim. Hatta bir ay önce, 19 Nisan 1919’da Trabzon’a çıktım…”
MUSTAFA ARMAĞAN, Karabekir’in 1918-1922 dönemini kendi ağzından aktarıyor. Yıllardır susturulmuş olan Paşa’yı konuşturuyor. Onun gözüyle tarihimizi sarsan 4 yılın hikâyesini yazıyor. Konuşan ne de olsa bir kahramandır. Kahraman olmayanlara düşen ise onu saygıyla dinlemektir, diyor.
Timaş Yayınları
45 Comments
furkan
13 Mart 2011 at 02:16Çıkar çıkmaz alacağım İnşallah, şimdiden hayırlı olsun üstadım..
enes boztepeli
19 Eylül 2011 at 23:36S.A,Kitabı okudum,tavsiye ediyorum,hocama hürmetler…
Omer Can
15 Mart 2011 at 17:12Iyi ki sizin gibi bir tarih yazari var Turkiye’de. Kazim Kara Bekir pasayi bu Ulkede tanigan cok az insan var. Sizin sayenizde herkes onu tanima firsati bulacak. Kitabinizi alacagim, sizin zaten iyi bir okurunuzum. Size basarilar diliyorum ve sunuda eklemek istiyorum, Kazim Kara Bekir Pasa 20 yuzyilin en buyuk, basarili, kalbinde iman, vatan sevgisi olan bir maresaldi. Onun sayesinde Turkiye Cumhuriyeti Devleti kuruldu.Ona Allah c.c. Rahmet eylesin mekani cennet olsun, nur icinde yatsin…
da
15 Mart 2011 at 18:22çıksa da okusak.
uzun zamandır görüyorum kapağı ama kendi ne zaman cıkacak merak icindeyim.
Mehmet Aydoğan
18 Mart 2011 at 14:44Kitaplarınızı büyük bir beğeniyle okuyor ve hakikatları ortaya çıkardığınız için sizi dua ve rahmetle anıyorum muhterem üstadım bu kitabınızıda çıkar çıkmaz alacağım Allah izin verirse.
Muhammed İkbal AĞIR
22 Mart 2011 at 18:50Türkiye tarihi genç nesillere yıllarca yanlış anlatılıp benimsetilmeye çalışıldı. Bu yanlışlık sizin gibi yazarlar sayesinde genç nesile doğru anlatılacak umut ediyorum bunun devamı gelecek.
Muhammed İkbal AĞIR
22 Mart 2011 at 18:57hocam bu arada sizden bir isteğim var türk tarihini baştan başlayarak ele alsanız bence türk halkı adına büyük bir yapıt olur.
selçuk
28 Mart 2011 at 14:56cıktı mı kitap. cıktı mı kitap. cıktı mı kitap.
büşra
31 Mart 2011 at 16:29Diğer kitaplar gibi gerçek, akıcı ve süper bir kitap. Çıkınca hemen almam lazım hocam siz, ilber ortaylı ve yavuz bahadıroğlu tarihi ve özellikle yakın tarihimizin gerçeklerini ortaya çıkaran yazarlarsınız hepinizden Allah razı olsun.
elif erdem
8 Nisan 2011 at 10:15yazmış oldugunuz kitaplar sayesinde birçok kişinin bilinçlendiğini görüyorum meslegin hakkını vermek bu olsa gerek ben öğretmenim öğrencilerimle tarih üzerine konuyoruz sizin kitaplarınzı vermeye çalışıyorum inşallah daha bilinçli bir gençlik meydana getiririz bunda sizin rolünüz büyük tabi ideolojiler üzerine kitap yazmayı düşünüyor musunuz özellikle genç nesil yanlış kaynaklardan besleniyor başarılar
selçuk
11 Nisan 2011 at 11:22hocam sizi her pazar takip ediyorum da söylrdiğiniz bazı kitapları nasıl tedari edebilirim yardımcı olursanız sevinirim.. not:kitaplarınızda kullandığınız dil harika sevgilerimle…
hafizezor
12 Nisan 2011 at 21:01kitabı uzun süredir bekliyorum nisanın ortasına geldik hala yayınlanmadı mı acaba?
sinem celik
13 Nisan 2011 at 09:53kitapçılarda bulamıyorum maalesef nereden alablrim
Halid Kandemir
15 Nisan 2011 at 23:11Hocam,dualarımız sizinle 19 nisan’da çıksa güzel olurdu ama olsun.Dualarımız sizinle.
Esra BOZKURT
18 Nisan 2011 at 10:39sayın mustafa armağan beye,milli şuurun uyanması için yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür ederiz.Tarihi anlatırken inanın yanımızdasınız .
uyan türkiye
19 Nisan 2011 at 10:00Ey türk evladı gerçekleri görmek için oku…
yusuf türk
24 Nisan 2011 at 11:05bu kitabı internette ararken hergün karşıma bu sayfanın çıkmasından usandım.artık çıksın şu kitap.ne zaman çıkacak bu kitap?
Svddbn
24 Nisan 2011 at 22:34Evet ben de internetten, kitapçılardan baktım fakat hala bulamadım umarım en kısa zamanda çıkar.
fatih baş
28 Nisan 2011 at 13:48kıtabın ne zaman cıkacagını belırtmemıssınız ve dıger yazılarınızın bırcogunda kaynak gosterdıgınız bazı kıtapları aradım ulasamadın. onlara nasıl ulasabılıcegımızı de bıze yol gosterebılır mısınız?
ErenK
28 Nisan 2011 at 18:53Bu kitabın başlığı 19 Nisan’da Trabzon’a çıktım değil miydi, ben mi yanlış hatırlıyorum? Bu kitap çıkmamış mıydı daha önce? Geçenlerde arayıp bulamamıştım.
NEyse 4 gözle bekliyoruz.
Adem Kocal
2 Mayıs 2011 at 11:57Hocamızın kitabı baskıda.
9 Mayıs’ta tüm kitapçılarda olacak.
Beklediğinize değecek bir eser ortaya çıktı.
erkan tomak
18 Mayıs 2011 at 21:23Pasamin mekanı cennet onu bugün yaşatan siz değerli hocamizdanda rabbim binlerce kez razı olsun
svddbn
18 Mayıs 2011 at 23:14Kitap sonunda çıktı gerçekten merakla okuyacağım bi kitap olacak, sizden bir kez daha gerçekleri öğreneceğiz.
Ahkâmı Beşer
20 Mayıs 2011 at 15:59Hocam kitabınızı aldım sıradaki tarih kitabımı bitirip bitirmez başlayacağım inşallah…Gerçekten sizin gibi gerçekleri yazan ve konuşan Tarihçiler maalesef çok az sizin gibi yakın tarih hususunda doğruları yazan insanları bulmak zor Allah Sizden Razı Olsun… Sizin gibi takip ettiğim 2 yazar daha var ama Sizden bir ricam var kaç cilt olacağı önemli değil, ayrıntılı tam bir OSMANLI TARİHİ yazmanızı istiyorum gerçekten sizden sonraki nesillere doğru bir OSMANLI TARİHİ yazmanızı çok istiyorum… Teşekürler…
Takip ettiğim yazarlar: Yavuz Bahadıroğlu, Kadir Mısıroğlu
bahar
29 Mayıs 2011 at 19:07ellerini sağlık çok yerinde yazmışsın ALLHrazı olsun
bahar
29 Mayıs 2011 at 19:07gönlünü
çok yerinde yazmışsın ALLHrazı olsun
sümsüm
9 Haziran 2011 at 14:40İyi ki Mustafa ARMAĞAN gibi bir yazar var eğer siz olmasaydınız bunları bu güzel şekilde anlatan olmazdı. bu kitaba gelince çok iyi olacağını biliyorum. Sizin kitaplarınızı arkadaşlara anlatınca şaşırıyorlar sen bunları nereden biliyorsun yada Osmanlı gerçekten böylemi diyorlar ben onlara üzülüyorum çünkü o kadar yanlış anlatılmışki benim anlttıklarımı görünce konuşamıyorlar.başarılarının devamını dilerim.inşallah bende sizin gibi bir yazar olabilirim.
AMİN
sinan perviz
18 Haziran 2011 at 15:12sayin mustafa hocam,ben tarihle ilgilenen ve tarihi seven ilerde tarih alaninda profesor olmak isteyen bir ogrenciyim yani ben takip ederim genelde tarih kitaplarini fakat sizin gibi yazan cok ender insanlar var tarih bize carpitilarak anlatiliyor iyiki varsiniz ben sizin yazdiklarinizi anlattim arkadaslara saskinliklarini gizleyemediler tesekkurlerimi sunarim tarih sizi asla unutmayacaktir bence
SELMAN ÖZKULU
20 Haziran 2011 at 02:11Merhabalar. Kitabınızın şu an yarısına kadar okudum.Kitapta yazılanlar çok önemli.Kİtapta yazılanlara göre milli mücadeleyi aslında Atatürk degil de Fevzi Çakmak paşa başlatmış ve çok önemli maniplasyonlar yapmış.Neden çok fazla tartışma konusu olmuyor.neden atatürkcü kesim tarafından böyle bir kitap çok ciddiye alınmıyor.Fevzi Çakmak paşanın günlüklerin orjınal nüshası var mı.Aynı şekilde kazım karabekir paşanın da hatıra defterleri var mı.Saygılar.Kitaplarınız için teşekkürler.İnşallah bu kitaplar okul kitaplarının da değişmesine neden olur
fatih baş
26 Haziran 2011 at 01:28kitabınız ınanılmaz derecede cok guzel hazırlanmıs. gercekten bazı seylere apacık cevaplar verıyor ve buna kımsenın ıtıraz edemeyecegı delıller sunuluyor her kıtabında oldugu gıbı sayın hocamın.öncelıkle bu kıtabın benım nacızane kutuphanemin baş köşesinde yer edınecegınden hıc süphem yok, hem manevı acıdan hemde kıtabın dogruları acısından.. manevi acıdan Konyada hem hocamla tanısma fırsatı buldum hemde kıtabımı ımzalatabıldıgım ıcın benım ıcın cok degerlı bır kıtap oldu..ve artık istiklal savaşı gerceklerını bu kıtap vesılesıyle daha fazla ırdelemeye karar verdim. bunca yıldırr dedemın kutuphanesınde olcene sessızce bekleyen Kazım Karabekir Paşanın İstiklal Harbimiz adlı eserının gozume carpmasına bu kıtabıyla sayın hocam sebep olmustur.ilk iş olarak bu yıllardır o kutuphanede esır olan kıtabı okuyup bıtırmek daha detaylı bılgılere ulasmak olacak. bana bu yolu gosteren sayın hocama cok tesekkur eder ve calısmalarının devamını Allahın yardımıyle devam ettırmesını nıyaz ederım.Allah yardımcınız olsun.
memduh
11 Temmuz 2011 at 13:17Kazım Karabekir Paşa kıymetli değerli bir komutanımızdır. ancak sayın mustafa armağan bey siz neyin peşindesiniz? kimsenin Karabekir Paşa ya hain falan dediği yok. savaştan sonra diyorsunuz ki ordudan uzaklaştırıldı. hayır efendim. o zamanlarda çıkan yasa ile ya askerlik görevini seçmesi ya da milletvekili olması istendi.kendisi siyaseti seçti. sonra açtıkları partiyle ne kadar yobaz gerici ayak takımı varsa hepsi partinin alt kademelerinde boy gösterdiler. sonra da isyanlar. bence siz bazı isimlere direk temas etmeden dolaylı olarak onların başarılarını küçültmek ve çalışmalarını yok saymak istiyorsunuz. ben sizin kitabınızda anlattıklarınıza inanmıyorum. çünkü bunları doğru göstererek Mustafa Kemal Atatürk ün nutuk kitabını yalanlarla doldurduğunu ileri sürmüş oluyorsunuz.
veli
12 Temmuz 2011 at 23:03sayın hocam yazdığınız kitaplarda atatürkün benim bildiğim kadarıyla 3 tane resimde mason duruşu var acaba bilerek mi koydunuz yoksa tesadüfmüdür merak ettim doğrusu. şimdiden teşekkür ederim sayın hocam
bekir
15 Temmuz 2011 at 15:10hocam bütün bunlar gerçekse ki gerçek delilleri ile ortaya koyulmuş .bizi kandırdıklarını biliyordum ama bu kadar da olayların çarpıtıldığının şahit oldum ya artık geçmişe ait bilgilerime reset atma ihtiyacı hissediyorum.inşallah kazım karabekirin de dediği gibi ”gerçeklerin bir gün orataya çıkması gibi kötü huyları vardır”…..
elif
17 Temmuz 2011 at 14:51müthiş bir kitap..Aslında tarih kitaplarını sevmezdim ama iyi ki kitabı almışım.Okudukça okuyasım geldi. Çok sürükleyiciydi.Çok etkilendim. Yakın çevremdekilere de kitabı anlatıp duruyorum,tavsiye ediyorum.Bu kitap sayesinde kafamdaki bazı soru işaretleri ortadan kalktı.Gerçekleri bizimle paylaştığız için teşekkür ederim.Emeğinize sağlık Mustafa hocam…
cenap
25 Temmuz 2011 at 17:06biz yalan dolan ile saptırılmış bilgiler ile büyüdük.eğer asıl kahramanlar nice zorluklara katlanıp bize yani bu güne gerçek asıl doğru olan belgeleri taşıyabildiylerse ne mutlu bize.ben bize öğretilen tarihimizin doğru olduğuna inanmayan birisi olarak bugün saptırılmış tarihimizin karşısına çıkıp asıl doğru olan tarihimizi belgelerle ispatlama seviyesine geldiğimiz için çok mutluyum.sayın mustafa armağan sizleri tebrik ediyorum ve gerçekleri yazmaktan asla çekinmeyiniz diyorum.saygılar…
cenap
25 Temmuz 2011 at 17:12her akar suyun elbet bir durak yeri vardır.o akar su elbet birgün duracak ve bizde içindeki belgeleri, kitapları teker teker ayıklayacağız ve gerçekler gün yüzüne çıktığı zaman, suçlular kendilerini atıp boğulacak akarsu(ceyhan nehri) bulamayacaklar tüm yüreğimle inanıyorum…
fatih baş
28 Temmuz 2011 at 12:13merhabalar hocam, öncelikle belitmek ısterımkı kıtabınızı okudum ve harıkaydı kı sızede konyada ımzalatabılme ımkanım olmasına ayrıca cok sevındım.sormak ıstedıgım gecenlerde skyturk kanalında simdıkı zaman adlı programdaosman selım kocahanoglu adında bır yazara gozum takıldı.dınlerkenKazım Karabekir pasanın yayınlanacagı ılk kıtabının ıstanbulda yakıldıgını ınkar ettı sadece toplatıldıgını soyledı ayrıca program sunucusu beyefendının matbaa sahıbı sınan umurun tutklandıgını soylemesı uzerıne hayır tutklanmamıstır demıstır. ve ardakı bazı laflarında 5.murat hanın ayyas oldugunu ve mıthat pasayla ıckı gecelerı duzenledıgını belırtmıstır. bunlar hakkında bır cevap yazarsanız sevınırım hocam, ALLAH daım yardımcınız olsun…
Mustafa PIRPANLAR
8 Ağustos 2011 at 18:02Kafamda hep soru işaretleri vardı? Yakın tarihte oturmayan birşeyler vardı? Bu kitap yakın tarihmizin önündeki perdede büyük bir yırtık açtı. Perdenin geri kalanını parçalamsı benden. Vatanımızı bize armağan eden diğer emek sahiplerinin gözüyle tekrar irdeleyelim bakalım tarihi. Teşekkürler.
levent
10 Kasım 2011 at 16:55yani yazılan ve bize okutulan tarihin düzmece ve birilerini yüceltmek uğruna yazıldığını bilmeyen varmı yazılan bu tarihte sadece merhum allah nur içinde yatırsın karabekir paşayla sınırlı değil deştikçe açtıkça kimler ve neler çıkıyor artık hesap günü atatürkün ardına gizlenip kemalizm ideolojisi devri bitti artık halk var köylü var işçi var allah vatanı için şehit olupta daha sonra hain ilan edilenlenlerin yattığı yeri nurla doldursun zaten buna ihtiyaçları yoktur hepsi nur içinde yatıyordur ama biz üzerimize düşeni yapalım kahraman olanlarla olmayanları ayırt etmesini öğrenelim
MAHMUT KUTLU
2 Ocak 2012 at 13:36Sayın Mustafa ARMAĞAN,
Sizi geçen sene bir hocamın tavsiye ettiği bir kitabı okumakla tanıdım. Sonra okuduğum kitapların devamı geldi. Ben şu anda okuduğum üniversitede “DÜŞÜNCE VE AKSİYON TOPLULUĞU” adı altında bir öğrenci toğluluğu kuruyoruz. Bu topluluğun etkinlikleri arasında sizleri üniversitemize davet etmekte var. Eğer ilgilenirseniz e-posta adresime mail atarak ulaşır mısınız? Şimdiden teşekkür ederim.
hatip
11 Şubat 2012 at 13:26bencede puslu tarihe çok iyi bir bakış olacak inşallah çıkar çıkmaz bende alcam arkadaşlar mustafa armaganı herkese tavsiye ediyorum bence türkiyenin en realite yazarlarından biri
zafer
11 Mart 2012 at 01:42Allah razıolsun.Bu kitabın devamı olmalı, sitenizde hiç izine rastlamadım?
.Nur
11 Haziran 2012 at 19:34Hocam,Kazım KARABEKİR’in partisinin kapatılmasının ve ertesi yıl İstiklal Mahkemesi’nde idamla yargılanmasının asıl sebebi M.Kemal’in Türkiye’de tabiri caisse tek söz sahibi insan olmak istemesi mi ve çok partili hayata geçilmesinin uzun zaman almasının asıl sebebi sizce Türk halkının bu duruma hazır olmayışı mı yoksa başka nedenler de mi var?
Umit Ertok
23 Haziran 2012 at 11:41Bundan yaklasik 6 yil once Abdulhamid’in Kurtlarla Dansi Isimli kitabinizi alarak sizinle tanistim diyebilirim ve o gunden itibaren de yaklasik olarak 15 civarinda kitabinizi okumusumdur. Turkiye de resmi tarihin anlattigi yalanlari gordukce tarihe olan ilgim her gecen gun artmaya basladi ve sizin kitaplarinizda sade, belgelere dayali ve anlayabilecegim tarzda olmasindan dolayi da hep tercih ettigim kitaplar olmuslardir. En son Tek Parti kitabinizi okudum ve hemen ardindan Kazim Karabekir’in Gozuyle Yakin Tarihimiz kitabiniza basladim ve su anda onu da bitirmek uzereyim. Kazim Karabekir’ kitabinizi okurken dikkatimi bir nokta cekti. Hicbir kitabinizda Ethem Bey’le (Cerkes Ethem) ilgili bilgi bulunmuyordu.Hatta Kazim Karabekir bile kendisinden hic bahsetmemisti sizin kitabinizda.( Bana kalirsa mutlaka bahsetmistir. Turkiye ‘ye geldigimde ilk isim Kazim Karabekir’in butun kitaplarini alip bu konuyu arastirmak olacak) Ataturk bile Nutuk’ ta hain olarak da olsa kendisinden bahsetmisti. Kendisi milli mucadeleye gonul vermis buyuk bi askerdi. O’nu size anlatacak degilim siz zaten kim oldugunu biliyorsunuzdur fakat sormak istedigim sey su: Neden hicbir kitabinizda Ethem Bey (Cerkes Ethem) ile ilgili hicbir malumat bulunmamakta.
Saygilarimla
husssam
13 Mart 2013 at 04:25birincisi paşanın askerlikten çekilmesi kendi isteğidir. bugün askerlerin siyasete müdahale ettiğinden şikayet eden bi yazarın daha o zaman mustafa kemal atatürk tarafından ya siyasetten ya da askerlikten feragat edeceksiniz diyerek ikisinin birbirine karışmassını engellemeye çalışması yadsınarak askerlikten uzaklaştırıldı denmesi sadece karalama çalışmasıdır. kaldı ki kendisi benden daha iyi biliyordur ki paşa aaskerlikten kendi iradesi ile istifa etmiştir.
ikincisi paşa nın atatürk ten 1 ay önce anadolu ya çıkması neyi ispat eder. kendi kitabını dahi nutuk ile aynı cümleyi kullanarak başlatan ya istiklal ya öüm lafını kendine mal etmeye çalışan bir paşanın kıskançlık duyguları daha samimi gelmektedir bana ve neden bu kitabı 1924 te 1927 de HATTA KİTABI YAZDIĞI 1930 da 1938 e kadar herhangibir günde 1939-1945 arasında 1945-1950 arasında değilde özellikle kendi partisi iktidara çıktıktan sonra 1960 yılında yapılmıştır.
üçüncüsü paşa madem kendisi ikna etmiş mustafa kemal i milli mücadele için gazi istanbul a gelmeden önce neden adanada düşmana karşı koyma toplantıları tertip etmiştir. neden iskenderunda kimsenin sözünü etmediği karşı koymayı emretmiştir. madem o ikna etti paşa neden 6 ay boyunca anadoluya kaçak bile olsa gitmenin yollarını aramıştır. yada neden atatürk ile arassı sonradan bozulan sıra arkadaşı ali fuat cebesoy dahi böyle şeylerden bahsetmiyorda kitaplarında bir tek paşa iddaa ediyor. ve hatta neden bir belge yok ortada.